Zes minuten en 40 seconden? Dat is niet veel tijd om een betoog te houden. Toch gaan de toekomstige gemeenteraadsleden in de Dommeldal-regio het proberen! Met behulp van 20 dia’s, elk niet langer dan 20 seconden in beeld, delen zij met de bezoekers, hun overtuiging, hun ideeën en hun politieke programma. En in 400 seconden, moet de spreker klaar zijn met zijn of haar verhaal. Want de spelregels zijn streng en de klok is onverbiddelijk!

Pecha Kucha
Wereldwijd worden er Pecha Kucha avonden georganiseerd. Het idee kwam uit Japan, waar Pecha Kucha (spreek uit: petsja-koetsja) eigenlijk Prietpraat betekent. Maar het is veel meer dan dat! Het format dwingt de spreker om op een creatieve manier en in korte tijd, een voordracht te houden. En voor de luisteraar is het een prettige manier om in korte tijd interessante informatie te vergaren, met beeld erbij.
Bibliotheek Dommeldal en Pecha Kucha
Bibliotheek Dommeldal heeft ervaring met Pecha Kucha avonden. De afgelopen jaren organiseerde zij ze dan ook diverse malen. Met “gewone” dorpsgenoten die volgens de  Pecha Kucha-methode in de Bibliotheek kwamen vertellen over hun passie, hun hobby of over een bijzondere gebeurtenis. De bezoekers werden geïnspireerd en verrast door de verhalen van dorpsgenoten.
Nu, rond de verkiezingen van de gemeenteraad, blijkt dit format ook uitermate geschikt om op een ludieke en eigentijdse manier inwoners van de 4 Dommeldal gemeentes te informeren over wat de kandidaten, na de verkiezingen, willen realiseren in hun gemeente. Na afloop van de Pecha Kucha’s biedt de Bibliotheek ook gelegenheid om met de politici nog wat door te praten, of in debat te gaan. Hetzij op informele wijze met een drankje, of in een één op één debat, of met vragen uit het publiek. In iedere gemeente, gebeurt dat met een eigen, lokale invulling en in samenwerking met lokale partners.
Data
Op 22 februari is de eerste Pecha Kucha-Politiek in de Bibliotheek in Heeze-Leende, i.s.m. de St.Vrienden van de Bieb Heeze-Leende. Dan op 7 maart in de Bibliotheek in Mierlo.
En op 12 maart op het Pleincollege in Nuenen. De datum en samenwerkingspartner voor de Politieke Pecha Kucha bij de vestiging in Son & Breugel ligt op dit moment nog niet vast. Wel weten we nu al dat de burgemeesters van Geldrop-Mierlo, en van Heeze-Leende van tevoren (en in 400 seconden) met een loting de volgorde bepalen waarin de partijen hun verhaal gaan doen.

Pecha Kucha Politiek: overtuigend, want kort maar krachtig!