Het Rijksmuseum toont tussen  tot  3 juni 2018 onder de titel High Society ruim vijfendertig levensgrote portretten van machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers. Ze zijn geschilderd door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis, zoals Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet. Stralend middelpunt  van deze High Society zijn Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Ze zijn na de restauratie voor het eerst in Nederland te zien.

Deze tentoonstelling is echt genieten! Van de schilderkunst, van de rijkdom en van de rijkdom van de schilderkunst. Kunstenaarschap en vakmanschap gaan hand in hand. Maar dat is het niet alleen.  Elk portret vormt ook een verhaal over al dan niet eerlijk verkregen rijkdom, over gierigheid en vrijgevigheid, zuinigheid en spilzucht,  bescheidenheid en ijdelheid, trouw en ontrouw. Het zijn verhalen die in de portretten nog gedeeltelijk schuil gaan achter overdadige kleding, versierde interieurs, weelderige landschappen en luisterrijke gebouwen. Maar de tentoonstelling makers hebben naast die glamoureuze portretten ook gezorgd voor “verhelderende achtergrond- informatie”. De ruim 80 prenten en tekeningen die ook te zien zijn, laten fijntjes zien wat zich achter het decor van de rijkdom afspeelde: feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs. De tekenaars en prentenmakers maken op die manier het beeld van vijf eeuwen High Society  compleet.

Met deze tentoonstelling viert het Rijksmuseum de verwerving (in samenwerking met het Louvre) van Rembrandts spectaculaire portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Het huwelijkskoppel is het enige stel dat Rembrandt ooit levensgroot, staand en ten voeten uit heeft geschilderd.  De tentoonstelling vormt de opmaat voor het Rembrandtjaar in 2019, waarin de 350ste sterfdag van de grote kunstenaar uitgebreid zal worden herinnerd.

 

Op uitnodiging van Bibliotheek Dommeldal doet kunst- en cultuurhistoricus dr. Ger Jacobs in een lezing met diapresentatie, verslag van zijn bezoek aan het Rijksmuseum. In het Vestzak bibliotheek van Son & Breugel, op  maandagmiddag 16 april van 14.00-16.00uur. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op agenda en kaartjes. Met de Bibliotheekpas krijgen bezoekers € 2,00 korting (per pas).